Afbeelding

De carrièreswitch van een senior: Transitie van winkelier naar het rijk der dieren

Ondernemend

GEMONDE - “Van nature ben ik een werkpaardje”, begint Ad Geerts uit Gemonde zijn verhaal “maar vooraf had ik niet kunnen bedenken dat ik op 63 jarige leeftijd nog zou gaan beginnen aan een nieuwe uitdaging in een onbekend vakgebied”

In het verspreidingsgebied van De Brug is Ad Geerts geen onbekende. Bijna dertig jaar stond hij aan het roer van Agri Bouwmarkt in Berlicum. Op memorabele wijze is hij daar op 1 juli 2023 uitgezwaaid. De uitgave BaMi heeft hier uitgebreid verslag van gedaan.

Ook geniet hij bekendheid vanuit zijn betrokkenheid bij het gilde in Gemonde en was hij twee seizoenen Hoogheid in Dun Birrekoal. Zelf legt hij uit dat elke straat in de gemeente Sint-Michielsgestel voor hem een thuiswedstrijd is. Als oer-Gemondenaar heeft hij vijftien jaar zijn dagelijkse werk gehad in de BoerenBondwinkel in Sint-Michielsgestel. Verder vond hij de liefde van zijn leven in Den Dungen en maakte hij carrière in Berlicum en Middelrode.

Het sluiten van de winkel aan de Kerkwijk en alle gebeurtenissen daaromheen raken hem nog steeds:
“De winkel was mijn tweede huwelijk en mijn kindje.
Ik ging ervoor door het vuur.

De ultieme wens om met een opvolger aldaar door te hobbelen tot aan mijn oude dag zat er niet in. Omdat andere sectoren de arbeidsmarkt benaderde met lucratieve voorstellen werd het onmogelijk om het kwaliteitsniveau op de winkelvloer te bestendigen. Superverdrietig, maar het was nu eenmaal de nieuwe werkelijkheid.”

Miepen

Geerts vervolgt: “Na het bezemschoon achterlaten van de winkel zat ik anderhalve dag thuis en begon Jolanda te miepen: zou je onderhand eens iets gaan doen . . . . Na enig nadenken besloot ik dat ik als 62-jarige niet zo nodig iets zelfstandigs hoef te ondernemen. Een passende baan is evenzo welkom. Dit heeft geleid tot twee sollicitaties en twee sollicitatiegesprekjes en na drie dagen als werfmeester bij Daan van Zoggel Catering begon ik bij een middelgrote plaagdierbeheerser in Uden. Ik vond het meteen een prachtig beroep en daarom ongekend jammer dat de firma mijn proeftijd niet wilde verlengen vanwege onvoldoende vooruitgang in mijn tabletvaardigheid en in het lezen van de digitale plattegronden. Ppfff . . . .

Opnieuw zat ik anderhalve dag thuis en opnieuw begon Jolanda te pushen: zou je onderhand eens iets gaan doen . . . . . Aangestoken door het mooie vak van plaagdierbeheerser besloot ik vervolgens om een opleiding te gaan volgen. Ik was niet alleen de oudste van de klas (63) maar ook de beste: in januari van dit jaar ben ik in Wageningen met lof geslaagd als bestrijdingstechnicus. Hierop jeukten mijn handen om aan de slag te gaan maar ben ik bewust enige tijd onder de radar gebleven omdat ik mijn nieuwe kleine bedrijfje wilde laten certificeren. Dit bleek een uitermate stroperig proces waarbij alle facetten en verrichtingen werden doorgelicht. Ik ben uitermate trots dat ook deze hobbel (berg) is genomen.

Ons land telt ongeveer 2400 ondernemingen in deze branche (van Rentokil tot éénpitter) waarvan slechts 25 % beschikt over het keurmerk en daarmee geautoriseerd is tot de inzet van rodenticiden. Waaronder 123plaagdierweg.nu.

Woest aantrekkelijk

Geerts grapt: “Ondanks de 63 lentes vind ik mezelf nog steeds jong, energiek, vitaal en woest aantrekkelijk maar evengoed ben ik blij met de support van mijn zoon Bart (33) die mij bijstaat in meerdere bedrijfsprocessen en bij grotere opdrachten. Het is allerminst zeker dat hij in mijn voetsporen zal treden maar de dingen die we samen doen vind ik ongekend waardevol.

Het vakgebied plaagdierbeheerser kent nogal wat technische en digitale kantjes en hierin ben ik nu eenmaal geen uitblinker. Een ander aspect bij de taakuitoefening is het hoofdstuk documentenbeheer. Het beroep is behoorlijk bureaucratisch. Er zijn dagen dat ik werk met zestien verschillende formulieren. Deels print en deels digitaal”

Ook Bart Geerts was bij het vraaggesprek aanwezig: “Achter de schermen heb ik veel kunnen betekenen voor 123plaagdierweg.nu. Het knutselen van de website is hierin slechts een kleine schakel. Ik heb niet de ambitie om mijn eigen carrière in de online marketing geheel terzijde te schuiven maar ik moet erkennen dat de taakuitoefening magnifiek is. Van nabij zie ik het enthousiasme van Ad en eerlijk is eerlijk; dit werkt toch wel enigszins aanstekelijk. Ik vind het helemaal tof dat ik regelmatig bij kan springen, zowel op locatie als achter de schermen.

En wat mijn toekomst gaat zijn ? You never know...“

Ad sluit af: “Als ik mijn leven over mag doen wordt ik bioloog. Vooraf had ik niet kunnen bedenken dat het habitat van de dierenwereld zo boeiend zou zijn. Vooral om die reden zijn we geen gifstrooiers en ook geen ongediertebestrijder. Immers heeft
elk beestje een functie. Uiteindelijk zijn we technicus en plaagdierbeheerser en hier ben ik ongelooflijk trots op.”

Lees ook