Afbeelding

Het G-voetbaltoernooi van Den Dungen: ‘Onze voetballers zijn bloedfanatiek’

Nieuws

DEN DUNGEN – Plezier voor tien! Dat hebben álle deelnemende jongens en meisjes aan het G-Voetbaltoernooi die op zaterdag 27 april tijdens Koningsdag vanaf 12.30 uur de voetbalarena van Sport Club Den Dungen betreden voor een sportieve en uitermate plezierige strijd om de beker en de penaltybokaal.

Door Wendy van Lijssel

Al bijna vijf decennia wordt op de sportvelden van Sport Club (SC) Den Dungen tijdens Koningsdag een voetbaltoernooi gehouden. Een traditie die in de jaren ’70 begon met de Voetbalondernemers. “Dat waren allemaal voetballende ondernemers die een familietoernooi organiseerden. De opbrengst van die dag werd geschonken aan het plaatselijke gehandicaptencarnaval”, blikken John van de Westelaken en Henny Willems terug.

Beide heren voetbalden jarenlang, hebben een grote clubliefde en zetten zich in voor het organiseren van het G-Voetbaltoernooi. Een sportief festijn dat begin jaren ’90 het familietoernooi opvolgde. Dat was, om maar eens in termen te blijven, op voorzet van de al genoemde Dungense Voetbalondernemers met Koen Plieger voorop.

Die kopte het balletje door naar toenmalig voetbalclubvoorzitter Mari van Grinsven, die ook niet onbenoemd mag blijven. “Mari werkte op de Binckhorst. Hij was destijds de kartrekker. Via hem werden de eerste contacten gelegd met regionale teams die wel oren hadden om mee te doen. Zowel G-teams die het hele jaar speelden als speciale gelegenheidsteams”, vertellen John en Henny.

Laatstgenoemde houdt al 33 jaar de dag vrij om het team van de Binckboys te begeleiden. Henny telt er daags na Koningsdag een jaartje bij en wordt dan 77 jaar oud. Hoewel hij zich nog altijd met veel plezier inzet zou hij het ook fijn vinden als iemand anders zijn functie overneemt. John is de regelateur van het hele gebeuren.

Met het draaiboek in de hand, zorgt hij ervoor dat de kantine open is en vrijwilligers klaar staan om te zorgen voor een natje en een droogje, dat er voldoende scheidsrechters zijn en dat het zilver waarvoor gestreden wordt aanwezig is. Dat is écht waar alle deelnemers hun stinkende best voor gaan doen. “Onze voetballers zijn bloedfanatiek. Het is écht een belevenis”, melden John en Henny vrolijk.

Deelnemende teams spelen 7 x 7. Elk team telt circa 9 spelers en brengt een aantal begeleiders mee. De wedstrijden duren 2 x 10 minuten en worden op een half veld gespeeld. De meeste teams horen tot de harde kern die zich jaarlijks enorm verheugen op het voetbalfeestje. Zo betreden ook dit jaar onder andere De Binckboys, Buitengewoon, Schijndel, Kruisstraat, Real Lunet en Ouders & Verwanten de groene mat.

“De ervaring leert dat iedereen graag wil voetballen maar nóg fanatieker is met het penalty’s nemen. Het voetballen is gemengd en daar is geen afvalsysteem bij. Degene die de meeste wedstrijden wint, is de allround winnaar. Als twee teams evenveel gewonnen wedstrijden hebben, telt het doelsaldo. Bij het penalty nemen is er wel een afvalsysteem en jongens en meisjes apart. Er staat een penaltybokaal klaar voor de beste jongen en het beste meisje”, aldus John en Henny.

Net als de deelnemers en alle andere betrokken vrijwilligers hebben de heren veel plezier in het hele gebeuren. Daarnaast vinden ze het uit maatschappelijk oogpunt belangrijk om uit naam van SC Den Dungen op deze manier ook iets te betekenen. Opbrengst in de vorm van euro’s is er niet meer, want alle deelnemers krijgen een compleet verzorgde middag inclusief iets lekkers, wat te drinken, uiteraard ontbreken ook een frietje en een snack niet én het zilver. “De opbrengst zit hem puur in het plezier dat iedereen heeft en laten we wel wezen. Dat is onbetaalbaar. Wie dat wil ervaren is op Koningsdag van harte welkom bij SC Den Dungen om teams te komen aanmoedigen.”

Afbeelding

Lees ook